Съветниците в Павел баня ще поискат от Сотир Цацаров пълна проверка на дейността на кмета и общината

2801
Съветниците в Павел баня ще поискат от Сотир Цацаров пълна проверка на дейността на кмета и общината

Общинският съвет на Павел баня ще поиска от главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на всички 7 спрени досъдебни производства срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски, обяви на пресконференция днес Атанас Пъдев – съветник от БСП и председател на бюджетната комисия.

Пресконференцията бе свикана от Председателя на Общинския съвет Шендоан Халит във връзка с неприетия още бюджет на Община Павел баня.

Първото заседание на ОС на Павел баня започна с фалстарт

С фалстарт започна първото заседание на Общинския съвет в Павел баня, информира БГНЕС. Съветниците не успяха да си изберат председател...

Преди броени дни съветниците научили за ново решение на Върховния административен съд (ВАС), в което ясно се заявява, че сделката за плажния комплекс на Павел баня от 2008 година е нищожна, тъй като четири от имотите са публична общинска собственост и каквото и да е разпореждане с тях е незаконно, а петият – частна общинска собственост, но е предоставен чрез „заобикаляне“ на Закона за общинската собственост - без търг и конкурс, информира изданието Kazanlak.com.

За извършено престъпление по служба при подписването на този договор с покойния вече наемател на плажа Теньо Паунов, кметът Станимир Радевски и Паунов бяха арестувани през 2012 г., после освободени, дни след което Паунов почина от сърдечен удар. От тогава в Окръжен съд - Стара Загора на три пъти влизат обвинителни актове на Окръжната прокуратура, които съдът връща за корекция на неточности, а последното решение е от юни миналата година.

Новото сега е решението на ВАС във връзка с друго дело (то е за ДДС – отнасящо се за част от скандалната сделка за плажа). За първи път български съд казва черно на бяло, че сделката е нищожна, тъй като четирите имота са публична общинска собственост.

Според общинските съветници в бюджет 2016 г. на общината ще излезе непредвидено връщане на предполагаема сума, внесена в общината за покупката на плажа. Те твърдят, че не знаят дали и от кого е внасяна сума, тъй като на многократните им питания по въпроса, кметът Радевски не отговарял. На журналистите обаче Радевски днес каза, че в касата на общината има внесени близо 400 000 лв. по тази сделка.

А дали бизнесменът Събин Марков, който ги е внесъл (изкупувайки задължението на Теньо Паунов), ще предяви иск към Община Павел баня за връщането им – още не се знае, поясни зам.-кметът Йордана Енева. Според Радевски, той самият е бил наясно при подписване на договора, че два от имотите в него са публична общинска собственост, а за другите, по думите му - е имало търг или конкурс за продажбата им.

Безпрецедентно: Прекратиха правомощията на целия Общински съвет на Павел баня

С решение от петък на Общинската избирателна комисия в Павел баня са прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет, съобща...

Кметът и общинският съвет на Павел баня са на едно мнение, че искат Общината да си вземе плажния комплекс.

Според Радевски, плажът сега може да се продаде за много повече пари (през 2008 е продаден за около 880 хил. лв., от които половината са компенсация на предишни вземания на Теньо Паунов). Според Радевски плажът сега може да донесе на общината поне милион и половина лева. Според Атанас Пъдев, плажът още през 2008 г. е струвал 2,5 млн. лв. и от тогава насам общината е пропуснала ползи минимум по 400 хил. лв. на година.

Според Пъдев евентуалният иск за връщане на пари от общинската хазна на стопанисващия сега плажа, може да не е за 370-400 хил. лв., а да надхвърли 700 хил. лв. Толкова пък е размерът на инвестиционната програма на Общината за 2016 година. "Това означава, че или ще трябва да се лишим от ремонти и строителство тази година или да теглим кредит за да погасим бъдещото задължение", поясни председателят на Общинския съвет Шендоан Халит.

Що се отнася до неприемането на бюджета от Общинския съвет – тезите на двете страни са следните: Председателят на бюджетната комисия Атанас Пъдев и председателят на Общинския съвет Шендоан Халит са категорични, че щом в съвета бъде внесен окончателен проект на бюджета, то ще се насрочи сесия за приемането му. Кметът Станимир Радевски и зам.-кметът Йордана Енева твърдят, че правят всичко възможно да отстранят поисканите от съветниците грешки в проектобюджета и също бързат и искат в срок да се приеме финансовата рамка на община Павел баня. 

От пресконференцията  днес стана ясно и че сигналът до главния прокурор Сотир Цацаров за пълно разследване на  кмета Радевски ще бъде оформен до края на седмицата, каза председателят на бюджетната комисия Атанас Пъдев.

Кметът на Павел баня запазва поста си след повторно броене на вота

С 66 гласа разлика от повторното преброяване на бюлетините в община Павел баня, късно снощи стана ясно, че Станимир Радевски остава кме...

Снимка: Kazanlak.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com