Разрушен път застрашава живота на хората от мъглижко село

2738
Разрушен път застрашава живота на хората от мъглижко село
Снимка: Actualno.com

Пътят за мъглижкото село Селце е опасен за хората. Ерозията и свлачищата през последните години са довели до почти пълно разрушаване на пътната настилка, информира Topnovini.bg.

„Крайно време е да се направи необходимото за пътя. Изпотрошихме колите си, автобусите отказват да пътуват до Селце и хората живеещи там, като че са извън държавата. Нито продукти от първа необходимост могат да си купят, нито здравна помощ при нужда да ползват, а данъци плащат на тази държава”, коментират жители на планинското селце.

Бедният Северозапад постоянно привлича нови жители

Въпреки, че Северозападът е най-бедното място в страната и ЕС областите тук се оказват сред най-желаните за живот според направените но...

„Да се помисли сериозно. Все пак живеем в 21-ви век, пътят да се оправи и то преди да паднат снеговете”, настояват хората.

Проблемът с пътя е от години. През юни в община Мъглиж бе проведено работно съвещание с областния управител на Стара Загора, кмета на Мъглиж, представители на Областно пътно управление, на „Пътна полиция”, на Горско стопанство Мъглиж, на дърводобивни фирми, които работят в региона, както и с жители на селото.

Според специалистите ерозията на земна и скална маса, и свлачищата почти напълно са разрушили пътната настилка. Минаващите тежкотоварни камиони на дърводобивните фирми разбиват и малкото останал асфалт. Допълнителни опасности създава и фактът, че пътят е изключително тесен и по него е невъзможно разминаването на тежък камион с друго превозно средство.

За хидрологически проучвания, за оширяване и асфалт на участъка от 17.5 км ще бъдат необходими около 10 млн. лв. Тези средства не могат да бъдат осигурени в момента и трябва да се търсят други начини поне за частично решаване на проблема.

Жители на Сопот отново блокират Подбалканския път

Жителите на Сопот ще блокират Подбалканския път, в района над общината, в знак на протест заради протакането на отпускане на безлихвен ...

Вече е ограничено движението на тежкотоварни автомобили по пътя. По него могат да се движат само триосни камиони с тежина до 5 тона на една ос.

„В момента по пътя има 6-7 пропаднали участъци, което крие сериозен риск за здравето и живота на хората, които преминават. Ако не бъдат предприети незабавни мерки по възстановяването му, опасността става все по-голяма”, коментира Душо Гавазов, зам.-кмет на община Мъглиж.

Общината вече има готов проект, с който да кандидатства за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Нужните са 642 хил. лв., с които поне отчасти да се възстанови пътната настилка.

По думите на Гавазов, наближаващата зима и очертаващите се снеговалежи в района, ще доведат на практика до затваряне на пътя. Това пък ще лиши около 380 души, постоянно живеещи и собственици на вилни имоти, от социални и здравни услуги, и ще ги откъсне от света. Това ще лиши от възможност за посещение и туристите, които идват в селото, наречено „райско кътче” в пътеписите им.

Изпълняват се ремонти, заложени в Инвестиционната програма на Асеновград

Усилено текат ремонти на обекти, заложени в Инвестиционна програма 2015 на Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com от града....

„През зимата снегът и ледът така запълват дупките по пътя, че си като в бобслей, не можеш да излезеш от улея, караш надолу и се надяваш да оцелееш и този път”, разказват хората от Селце. „Трябва ли да има погубен човешки живот, за да се ремонтира пътят”, питат хората от селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора