Съмнения за птичи грип и в Старозагорско

20200
Съмнения за птичи грип и в Старозагорско
Снимка: БГНЕС

Сигнал за мъртва птица в Старозагорско разбуни духовете и породи съмнения за нов случай на птичи грип след Бургас. Сигналът е бил получен на „зеления" телефон в старозагорската екоинспекция от дежурния в община Раднево около обяд в сряда. Веднага след това е била информирана областната дирекция по безопасност на храните и санитарните инспектори са прибрали птицата, предаде Стандарт нюз.

„Става дума за къдроглав пеликан, намерен в района на язовир „Овчарица" в комплекса „Марица-изток", съобщи шефът на областната дирекция по безопасност на храните Дамян Миков. Мъртвият пеликан е бил открит край брега на язовира между радневските села Радецки и Полски градец от местни рибари. Тялото на мъртвата птица е било изпратено в референтната лаборатория на Държавната агениция по безопасност на храните в София за вирусологично изследване още в сряда след обяд.

Случаят на птичи грип в Бургас не застрашавал здравето на хората

Категорично няма повод за притеснение за здравето на хората след установения случай на птичи грип в Бургас. Това каза проф. Мира Кожуха...

„Резултатите ще станат ясни най-рано в петък", посочи шефът на старозагорската дирекция Миков. Той добави, че по главата и тялото на пеликана има рани, които може да причинили смъртта на птицата. Докато не бъдат обявени обаче резултатите от вирусологичното изследване, съмненията за птичи грип остават.

Санитарните инспектори предупреждават, че при намиране на птици в безпомощно състояние или мъртви, те не трябва да се пипат, вземат или преместват. Веднага трябва да се информират компетентните органи - областната дирекция по безопасност на храните или екоинспекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора