Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията с безплатни прегледи на белите дробове

18132
Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията с безплатни прегледи на белите дробове

Над 160 граждани на Стара Загора тестваха безплатно състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в сградата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и АстраЗенека, проведена по повод Деня на спирометрията в България на 23-ти октомври.

Прегледайте безплатно белите си дробове в четвъртък в Стара Загора

В четвъртък (23 октомври) гражданите на Стара Загора ще могат безплатно да тестват състоянието на белите си дробове. Това ще бъде възм...

От проведените 163 спирометрични изследвания в сградата на община Стара Загора в 32 (близо 20%) от случаите бяха констатирани отклонения от нормата, налагащи допълнителни изследвания.

Инициативата на БДББ и АстраЗенека бе подкрепена и от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, председателя на Общински съвет – Стара Загора г-н Емил Христов, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината, както и други членове на Председателския съвет към Общински съвет – Стара Загора. Много от членовете на Общински съвет – Стара Загора бяха сред първите, които дадоха примера си, като направиха своето спирометрично изследване със съдействието на лекари-пулмолози и представители на Българската асоциация на студентите медици в Стара Загора.

Стани актуалните очи и уши на Стара Загора

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимата Стара Загора. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна ...

„Без съмнение бих определила интересът към инициативата като „огромен“ – тя е най-успешната до момента. Тази тенденция е наистина положителна, тъй като грижата за белодробното ни здраве би трябвало да е наш основен приоритет. Данните за разпространението на белодробните заболявания, които имаме до този момент в световен мащаб, са наистина притеснителни – вследствие на такива всеки час по света умират 250 души. Затова и за Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация беше много важно да дадем шанс на хората да проверят белите си дробове. За нас като специалисти е от голямо значение да насочим вниманието на пациентите към превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката зависят от самите нас – от опазването на чистотата на въздуха, който дишаме, на околната среда, както и на въздуха в затворените пространства – в дома или на работното място. И, разбира се, от особено значение е ограничаването на тютюнопушенето, както и честотата на профилактичните прегледи“, коментира д-р Ваня Илиева, специалист по пулмология и гл. ас. в УМБАЛ „Стара Загора”, координатор на инициативата за града от Българското дружество по белодробни болести.

Ранната диагноза на белодробните заболявания може да доведе до много по-ефективно лечение. Всички, които си направиха спирометрично изследване, се убедиха, че то е напълно безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Факт е обаче, е то  може да спомогне за поставяне на диагноза астма и ХОББ в начален стадий на заболяването.

Честит празник, Стара Загора!

135-годишнина от възстановяването на Стара Загора след опожаряването й по време на Руско-турската война, започна с тържествена Света ли...

Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. АстраЗенека, която поддържа богато портфолио за лечение на пациенти с астма и ХОББ традиционно подкрепя инициативата и е утвърден партньор в пулмологията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора