Първи национален фестивал на ореха

43556
Първи национален фестивал на ореха
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Национален фестивал на ореха ще се проведе за пръв път у нас в събота, 18 октомври. Домакин на събитието е казанлъшкото село Голямо Дряново.

„Нарекли сме го Първи национален фестивал на ореха и амбициите ни наистина са големи", обяви ден преди очакваното събитие кметът на селото Петьо Апостолов.

Музикалната програма за Фестивал на цветовете в Пловдив е ясна

Музикалната програма за третото издание на Фестивал на цветовете в Пловдив на 13-ти септември вече е ясна. Артистите, които ще се погр...

Той припомни, че до 70-те години на миналия век в Голямо Дряново е хвърлял сянка най-старият орех на Балканите - на повече от 500 години. Споменът за огромното дърво, с което е свързан животът на поколения голямодряновци, е бил увековечен и на пощенска марка.

„Да възродим и развиваме традициите в отглеждането на този толкова полезен плод е основната ни цел", добави Георги Василев, които се грижи за над 1500 дка орехови градини в Голямо Дряново и други селища наоколо. Заради лошото време тази година добивът се е сринал да 7 кг/дка, но производителите се надяват да реализират голяма част от продукцията си на западните пазари. Засега има интерес от Унгария, Холандия, Англия. Търговската цена е 3 евро за кг орехи с черупките и 30 лв/ кг почистени орехови ядки.

На първия фестивал на ореха очакват производители от Варненско, Добричко, Разградско, Великотърновско и други региони, в които вкусният черупков плод е на почит. „Смятаме празникът да стане ежегоден, като разширим и географията му с участници от чужбина", добави Спас Момов, другият производител от селото, прегърнал и подкрепил финансово идеята за празник на ореха, предаде КРОСС.

Както е редно, фестивалът включва и богата фолклорна програма с участието на самодейци от целия регион. С интерес и апетит се очаква и кулинарната изложба на местни майстори сладкари. Те ще предложат вкусни сладки, торти, хапки с най-различни орехи - смлени, счукани, на ядки, орехова паста и др.

Жеравна отново посреща Фестивала на фолклорната носия

На 22, 23 и 24 август Жеравна отново ще събере хиляди гости, дошли да се докоснат до магията на Фестивала на фолклорната носия, който щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com