Няма осъден в България заради наводненията, ще бъде съден обаче журналист

8111
Няма осъден в България заради наводненията, ще бъде съден обаче журналист
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Presstv Георги Манев, и в петък, 3 април, той ще бъде привлечен като обвиняем. Журналистът е обвинен във всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари, предаде БГНЕС.

Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал, след като негови близки му се обадили, че прочели в медията, в която работи Манев, че има наводнение в западната част на града. Той самият живеел там, и затова близките му звъннали, за да го предупредят, че има такава ситуация.

Тормоз над журналистка в Казанлък заради репортаж?

Вандал посегна на колата на казанлъшката журналистка Красимира Стоянова и я остави без гуми - само по джанти. На пръв поглед, нещата ...

Георги Манев е журналист с близо 20-годишен опит, и едва ли не знае как да отрази дадено събитие. Но според прокурора, той е всял паника и сега го грози затвор до две години. Обвинението му е по чл. 326 от Наказателния кодекс - "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

На своята официална страница Presstv съобщава, че Манев и операторът Делян Тенев са направили репортажи от наводнената западна част на Казанлък на 1 февруари тази година. Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора, припомня Presstv. Местни фирми признаха, че търпят щети за хиляди левове, затвориха за два дни цеховете си, за да отводнят и почистят, казват от телевизията. Пожарната изпомпваше входа на военното поделение, подчертават от Presstv.

Подозрения

Самосезирането на Кацаров по странен начин съвпада с времето и деня, когато прокурорът имал среща с кмета на града Галина Стоянова и председателя на Общинския съвет Николай Златанов. Галина Стоянова не му била повлияла, тя само му посочила виновника за „паниката”, а именно Георги Манев и Пресс тв, споделя Кръстин Кацаров в телефонен разговор по друг повод с друг наш журналист, твърдят от Presstv.

Оттеглят поправката в Наказателния кодекс за политическа цензура?

Считайте технически, че това предложение, в тази версия е оттеглено. Продължава дискусията по него с работната група, ще търсим вариант...

Разбира се, на случаен принцип при разпределението на сигналите, при Кацаров се озовал и друг сигнал против МГ „Вис виталис”, подаден от Галина Стоянова, продължават от казанлъшката медия. Според прокурора този сигнал „обобщавал в общи линии изострените отношения между Пресс тв и Общината”, казват от Presstv. Незабавно прокурор Кацаров образувал проверка по заявлението на кмета и дал указания на полицаите да призоват изп. директрор на МГ „Вис виталис” Славка Самарска, за да подпише полицейски протокол за предупреждение, че медиите, които управлява, няма да критикуват Общината. Самарска не подписва, обобщава кюстендилската телевизия.

Реакцията

В петък, 3 април, колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 часа, в градинката пред районното управление на полицията в града на розите, за да подкрепят Георги Манев. В знак на съпричастност и от страх това да не се случи и на тях, колеги журналисти се обединиха и смениха профилните си снимки във Facebook с негова снимка.

Снимка: Архив

Властта се опитва да наложи цензура за политически коментари

И второто правителство на ГЕРБ ще направи опит да се ограничат критичните публикации срещу политици и партии. Министерството на правосъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора