Конвенции срещу закони за съборените незаконни къщи на ромите в Стара Загора

97844
Конвенции срещу закони за съборените незаконни къщи на ромите в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Когато отидете с тухлите да строите в „Южния парк” например, тогава държавата трябва да ви спре. Но когато сте построили вече къщата и властта чак тогава се сети да действа, тогава тя трябва да ви осигури алтернатива. Така адвокат Даниела Михайлова коментира казуса с изселването на ромите в старозагорския квартал „Лозенец”.

Заповедите и предупредителните писма за премахване на незаконните постройки в квартал „Лозенец” са дадени още миналата годината. Още тогава Общинският съвет прие наредба, според която всеки регистриран социално слаб може да си купи на преференциална цена земя за строеж. Но за тази цел, за „отстъпено право на строеж”, трябва да се запишат в общината като социално слаби и да представят лични карти – това го обяснихме още вчера (21 юли), каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Миналата година районният техник разлепи заповедите за събаряне на незаконните постройки и ако неправителствените организации искаха, имаха много време, за да помогнат на ромите, дори да обажалват заповедите. Това не се случи, подчерта градоначалникът. И добави, че не може в парк на 120 години, какъвто е "Аязмото", да има такова съсипване от незаконни постройки.

Трима полицаи са пострадали в кв. "Лозенец" в Стара Загора

Жандармерист и двама полицаи са получили леки наранявания и охлузвания докато служители на МВР оказваха съдействие на общинските власти...

Алтернативата не значи „купувайте земя”, а означава, че в момента, в който се бутне, трябва да е готова алтернативата. Има различни начини местната власт или държавата да „уведомява”, каза адвокат Михайлова. Тя изрично посочи цитираното и вчера от Actualno.com решение на Европейския съд по правата на човека отпреди две години и уточни, че международните конвенции, каквато е Европейската конвенция за правата на човека и са подписани от България, са с предимство в българското законодателство пред всички останали закони.

Според Павел Чернев, който говори пред Нова телевизия, в случая се създава излишна истерия. Да не би някой да се е загрижил къде спят децата на хората, чиито пари са в КТБ например, попита той. Имаме си закон, имаме съдебно решение, кметът ги е изпълнил, какъв е проблемът, попита риторично той. И обвини конкретно Нова телевизия, че прави тенденциозни репортажи.

Събарянето на всичките 55 къщи, определени като незаконни в квартал "Лозенец", трябва да завърши утре, 23 юли. Още вчера кметът Живко Тодоров каза, че това е само първа фаза от действията на общината спрямо постройките около и в "Аязмото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора