Кметът на Стара Загора: Ромите получават помощ, ако изявят желание

81219
Кметът на Стара Загора: Ромите получават помощ, ако изявят желание
Снимка: БГНЕС

Ромите, чиито къщи бяха бутнати днес в рамките на операцията по събаряне на незаконни постройки в старозагорския квартал „Лозенец”, ще могат да бъдат настанени в общински жилища, но при определени условия. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров в ефира на Нова телевизия.

По думите на Тодоров всеки, който подаде сигнал в общината, може да бъде настанен в общинско жилище, но трябва да представи валидна лична карта и да има адресна регистрация в Стара Загора. Досега само една жена го е направила, поясни кметът. Според него причина за липсата на молби се крие в ромските лидери, които не позволяват на ромите да търсят помощ от общината. Той изрично подчерта, че помощ се оказва при заявено желание и няма екипи на място, които да разпитват хората имат ли нужда от съдействие.

Писъци, крясъци и жандармерия при бутането на ромски къщи в Стара Загора

В истински цирк се превърна опита на местната власт в Стара Загора да бъдат бутнати 55 незаконни постройки в квартал „Лозенец&rdq...

Има и друг вариант по отношение на жилищното настаняване – всеки социално слаб, който е регистриран в общината в Стара Загора, може да подаде заявление за жилищен строеж на преференциална цена. Задължително обаче трябва да има регистрация за социално слаб.

При сутрешната кампания трябваше да бъдат бутнати 55 постройки до парк „Аязмото”. Самата операция мина доста трудно – ромите се хвърляха пред редиците на дошлата да осигури реда жандармерия, някои от тях се качваха по покривите на къщите и целеха с камъни и бутилки полицаите. Заради това двама души бяха арестувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com