Изгониха майка с четири деца от дома им в Казанлък

146076
Изгониха майка с четири деца от дома им в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Дни след събарянето на ромските къщи в старозагорския квартал "Лозенец", в Казанлък се заражда подобен скандал. Тук не става въпрос за събаряне на постройки, а за прогонване на майка с четири деца от апартамент – собственост на църквата, съобщи БГНЕС.

Майката е съпруга на отец Цанко Бошнаков – свещенослужител в храм "Св. Троица" в Казанлък. Маша Бошнакова е рускиня. Дошла в България на екскурзия до Шумен преди 20 години и остава тук, влюбена в свещеника Цанко. Тя е дете също на свещеник. От любовта им се раждат четири деца - Александра, Николай, Владислав и Елисавета. Маша е завършила духовното музикално училище в Русия, това й помага да започне работа като диригент на църковния хор в храм "Успение Богородично", където Цанко по това време е свещеник. Тя работила там до раздялата си с отчето, след което закрили хора.

Всичко в семейните им отношения е било прекрасно до 2011 година, когато в семейната хармония се намесва "дяволът". Те се разделят, но без да се развеждат официално, заради раздялата им започват люти спорове и препирни, на които казанлъчани не веднъж са ставали свидетели. Бащата е осъден да заплаща по 85 лева издръжка на дете.

Семейството е настанено през 2002 година във ведомствен апартамент на ул. "Д-р. Стамболски" 28 – собственост на храма. По право то се полага на свещника, служещ в тази църква.

След раздялата на Маша и отец Цанко, свещеникът напуска жилището и уведомява църковното настоятелство за настъпилите промени. От своя страна църквата предявява иск - апартаментът да бъде освободен. Маша и децата отказват да напуснат жилището, за това църквата завежда дело в съда. Съдът отрежда в полза на църквата. Даден е срок, в който жилището да бъде освободено, но това не се случва. Тези обстоятелства налагат намесата на съдия-изпълнител, който днес трябваше да изведе принудително семейството. Това не се случи в уречения час, тъй като е станало ясно, че при майката и децата има десетки репортери, дошли да отразят семейната драма.

Маша обвини съпруга си в безчовечност и бездуховност, защото той самият е подал молба да Митрополията да бъде разтрогнат договора за наем, тъй като е титуляр на договора. "Той е свещеник. Аз не мога да разбера как църквата може да прави тези неща. Тази църква, която трябва да защитава, да бъде милосърдна, да закриля – тя гони", каза с мъка майката.

Днес, в деня на "прогонването", малкият й син - Владислав навършва 12 години. Детето имаше само едно желание за подарък – да остане да живее в дома, в който се е родил.

Най-голямата им дъщеря – Александра е на 18 години. От 13 години тя е пианистка в школата на една от най-добрите учителки по пиано в България – Елена Юлияновна. Детето е със спечелени десетки медали и награди от престижни музикални конкурси. Днес отново бе седнала да свири, но свиреше само тъжни мелодии, а сълзите и капеха под запотените от плач очила. Каза, че човек, който причинява такава болка и страдание на собствените си деца, не може да бъде наричан баща. Другите деца също не се изказаха ласкаво за баща си. Те разказаха, че той е посягал на майка им пред тях. Това много ги е наранило.

От своя страна отец Цанко разказа историята по различен начин. Той не навлезе в подробности, но стана ясно, че виновна за раздялата им и изгонването от хора в храма е Маша. "Беше наказана. Тя тръгна с друг мъж. С колегата си от хора", обясни със стиснати устни отчето. "Бяхме скарани, но така си живеехме. Тя каза, че ще се разкае. Чаках това да се случи, но не стана. Започна да се отнася много лошо с мен. Гонеше ме постоянно "не те искам, не те искам" - повтаряше постоянно. И аз напуснах. Не се издържа. Аз й казах още тогава, че тя там няма да стои, защото апартаментът се дава само на свещеник. Ако се даде на човек, ще се даде на висок наем. Тя въобще наем не е плащала. Аз го плащах, дори когато напуснах. Но защо да плащам, щом не живея там", разказа още Бошнаков.

Той категорично отхвърли твърдението, че иска да остави децата си на улицата. Предложил е да бъдат настанени в негова къща, в близкото до Казанлък село Дунавци. Тя обаче отказала, тъй като отново щели да съжителстват, а тя и децата не искат това. Предлагани са й два общински апартамента от общината в Казанлък, които също е отказала, заради лошото им състояние.

В 14 часа все пак съдия-изпълнител влезе в жилището и семейството бе изведено. Имуществото им ще остане в апартамента докато намерят подслон, където да го пренесат.

Близки, приятели и хора, заставащи на страната на изхвърленото на улицата от църковния имот семейство, ще се събират пред храм "Успение Богородично" в 17 часа днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com