До края на юли ще излезе втората експертиза за срутената ПМГ "Никола Обрешков"

11137
До края на юли ще излезе втората експертиза за срутената ПМГ "Никола Обрешков"
Снимка: БГНЕС

След като неясно защо скриха първата експертиза за падналата гимназия в Казанлък, вече върви втора.

Със заповед на началника на Регионален отдел "Национален строителен контрол" Стара Загора от 8.07.2015 г. е назначена нова техническа експертна комисия, която детайлно да изясни обстоятелствата, при които се срути стена в Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък. Комисията трябва да установи причините за нея и да направи задължителни предписания за преодоляване на последиците, съобщиха от МРРБ.

80 хил. лева отиват за ремонта на срутилата се в Казанлък гимназия

След промяна в Бюджета на Община Казанлък за 2015 година и Инвестиционната програма, 80 хил. 233 лв. ще отидат за ремонти по сградата н...

Новата комисия трябва да проведе цялата процедура за обследване на аварията в строителството. Тя трябва да даде задължителни указания за изпълнение на спешни и неотложни мероприятия, съобразно характера на аварията, които да се изпълняват веднага от определените от комисията лица, с оглед обезопасяване на строежа и предотвратяване на последващо разрушаване и/или нанасяне на щети.

Още вчера (9 юли) е проведено първо заседание, на техническата експертна комисия, направен е оглед на сградата и вече се работи по решение за безопасно отстраняване на авариралите части и обезопасяване на сградата. Срокът за приключване на работата на комисията е 31.07.2015 г., след което тя трябва да представи протокол на Началника на РО НСК Стара Загора за проучване и документиране на аварията, за извършване действия по неговото съобщаване и одобряване.

Припомняме, че още на 22 юни голяма част от сградата на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък се срути. Първоначално сутринта в същия ден се срутиха около 50 кв. метра от стената на училището. Срутилата се стена се намира в източното крило на Математическата гимназия, към което предстои да се пристрои Националният център по природо-математически науки в Казанлък. По-късно през деня се срути още по-голяма част от сградата. Нямаше пострадали при инцидента. Срутването стана при изкопни работи при планиран ремонт на училището. Строител на обекта е строителна компания "Загора" ЕООД", а възложител е община Казанлък.

Регионалният отдел "Национален строителен контрол" (РОНСК) в Стара Загора обаче засекрети заключенията от първата проверка с аргумента, че началникът на РОНСК не го е одобрил. Защо обаче, не стана ясно. 

Строителни експерти умуват за срутеното крило на гимназия в Казанлък

„Строителни експерти се събират днес в община Казанлък, за да изготвят план за действие за укрепването на сградата на Природо-ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора