Бебето лешоядче Мишел полетя!

3478
Бебето лешоядче Мишел полетя!
Снимка: Калоян Христов

В първите дни на октомври, бебето Мишел напусна своята ниша във Врачански Балкан. Това е първият белоглав лешояд, излюпен и отгледан в района от близо 70 години насам!

Най-сетне бяха разгадани и гордите родители на Мишел, това са лешояди с крилни марки К56 и 837. Таткото е белоглав лешояд 837, излюпен през 2010 година в Биская, Испания. Освободен е през май 2011 година от волиерата за адаптация във Врачански Балкан. Майката е лешояд К56, също от Испания, но пристигнала у нас като вече възрастен лешояд. Птицата е освободена през август 2012 година от волиерата над Сливен, съобщават още от Зелени Балкани.

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите, съобщиха от Зелени Балкани. В честването ще участват над 20 организации, инс...

За първи път Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици наблюдава бебето през юни 2015 г. и от тогава с трепет следим как малкото расте. Лешоядчето се излюпи късно и бяхме притеснени, че, макар и вече голямо, то не иска да напусне гнездото си, докато времето става все по-лошо. Затова, Георги Стоянов организира спасителна операция и катерачи, които да помогнат на лешоядчето. Двамата скални катерачи са от гр. Враца и се казват Цветомир Велковски и Николай Ваньов. Бихме искали да им изкажем своята огромна благодарност, за това, че се отзоваха!

Екипът, пристигнал на 03.10., с радост наблюдава Мишел да се рее заедно с един от родителите си и още 33 лешояда край скалите на Врачански Балкан.

Така че с радост може да се поздравим с първото успешно излетяло белоглаво лешоядче в рамките на дългосрочната програма за възстановяване на вида в Стара планина, България, Балканския полуостров!

Снимка: архив

Вижте първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

На 09 юни  2015 г., Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици успя да зърне първото малко белоглаво лешоядче, излюп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора