БСП е твърдо против приватизация на НИТИ

5746
БСП е твърдо против приватизация на НИТИ
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски да преразгледа решението си за приватизация на военния завод "НИТИ - Казанлък". На този етап такава не се налага и БСП е категорично против нея. Това заяви бившият икономически министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

В момента е обявена цена за приватизация от 3,6 млн. лева, като според Драгомир Стойнев тази цена може значително да бъде занижена, тъй като по информация на БСП ще се използват компенсаторни записи. Същевременно според последния финансов отчет на дружеството, то разполага с активи на стойност 4 млн. лева. Заради компенсаторните записи цената може да падне с 1/3, обясни Стойнев.

"НИТИ - Казанлък" е стратегическо предприятие, което притежава лицензи за внос и износ на специална отбранителна продукция и това предприятие ще бъде предоставено в ръцете на частни инвеститори, каза Стойнев. Той настоя, че няма нищо лошо в частните инвеститори, но когато става въпрос за стратегически интерес, то тогава държавата трябва да бъде изключително внимателна на каква цена продава този интерес.

"По време на нашето управление стратегическо предприятие като "ВМЗ - Сопот" увеличи продажбите си три пъти, заличи разлика от 11 млн. лева и само за една година излезе на плюс. "НИТИ - Казанлък" в продължение на три години е било печелившо предприятие", каза Стойнев.

Бившият икономически министър подчерта, че експертите, управлявали "НИТИ - Казанлък", като например инж. Захари Даскалов и инж. Христо Христакиев - специалисти в машиностроенето и отбранителната индустрия, са били заменени от бившия областен управител на София-област по време на служебното правителство Юлиян Леков и президента на футболен клуб "Розова Долина" Казанлък Кънчо Папазов.

Лукарски: ДАНС ще провери новия собственик на "НИТИ" в Казанлък

Евентуалните купувачи на военния завод "НИТИ" в Казанлък ще могат да се явят на конкурс за покупка на предприятието само след проверка...

"Ако тези хора са били сложени, за да се вложи състоянието на "НИТИ - Казанлък", така че то да бъде приватизирано, ние сме категорично против", обяви Стойнев. Той посочи, че срещу приватизацията на предприятието се е обявил и депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Стойнев призова отношение да вземат и синдикатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com